acupunctuur

Acupunctuur

De traditionele Chinese geneeskunde is een zeer oude natuurlijke manier van genezen waarbij de mens in zijn totaliteit in verbinding met de natuur wordt beschouwd.


Gezondheid is dus afhankelijk van de mate van aanpassing van het lichaam aan de omgeving. Seizoenen, werk- en privé omstandigheden, voeding en emoties zijn allemaal factoren die het energetisch evenwicht kunnen verstoren. Een verstoord evenwicht geeft lichamelijke klachten.


Bij acupunctuur wordt gewerkt met meridianen. Dit zijn energiebanen die over het hele lichaam lopen. In deze meridianen stroomt Qi (een bepaalde energie), Xue (een voedende substantie) en JinYe(vloeistoffen).


Door allerlei invloeden van buitenaf, emoties of interne factoren kunnen deze meridianen ontregeld worden. Ze raken uitgeput of er treden juist stagnaties op.


Door het prikken van bepaalde punten op de huid kan het meridianenstelsel weer in evenwicht gebracht worden. Het prikken wordt gedaan met zeer dunne naalden. Ze zijn niet te vergelijken met de dikte van een injectienaald. 


De behandeling


De traditionele Chinese geneeskunde werkt vanuit een holistisch perspectief, men behandelt dus de hele mens.

Dit heeft als gevolg dat er tijdens het consult meer en andere vragen gesteld zullen worden dan dat u vermoedelijk gewend bent.


Er zal informatie ingewonnen worden over de eet– en drink gewoonten en spijsvertering. Hoeveel u slaapt en werkt. Of er emotionele klachten zijn. Of u kouwelijk bent of dat u het juist vaak warm heeft. Hoe het met de urine en zweetproductie gesteld is. Hoe het ontlastingpatroon is.

Vrouwen kunnen vragen verwachten over hun menstruatiepatroon, eventuele zwangerschappen, miskraam en indien van toepassing, de overgang.


Aansluitend aan het gesprek zal uitgebreid uw pols worden gevoeld en uw tong worden bekeken.


Bij kinderen wordt, afhankelijk van hun leeftijd, ook wel de wijsvinger bekeken. Op basis van al deze gegevens wordt uw behandeling uitgezet.


Vrouwen die komen in verband met gynaecologische klachten of met een kinderwens dienen de gegevens van de verloskundige of gynaecoloog mee te nemen en indien van van toepassing de reeds ingevulde temperatuurkaarten.


Na het gesprek en pols- en tongdiagnose wordt meestal eerst de rug gemasseerd. Aan de hand van de bevindingen wordt misschien ook de nek of ledematen gemasseerd om de qi stroom reeds op gang te brengen.


Een behandeling van een volwassene duurt ongeveer een uur; de behandeling van een kind duurt ongeveer 30 minuten.


Behandeltechnieken


Afhankelijk van je klachten zijn er naast acupunctuur ook nog de volgende behandeltechnieken uit de traditionele Chinese geneeskunst mogelijk in the healing tree.


Moxa

Moxatherapie maakt gebruik van de verwarmende, voedende en energie-opwekkende werking van moxa: de gedroogde bladeren van het kruid Bijvoet (Artemisia). Aangestoken moxa straalt een weldadige warmte uit die diep in het lichaam doordringt. Moxa wordt meestal toegepast boven een meridiaanpunt of een pijnlijke plek, in de vorm van losse moxa of een smeulende moxa-sigaar. Ook is het mogelijk moxa op een acupunctuurnaald te plaatsen; de warmte dringt hierdoor nog dieper het lichaam in. (foto Bob Wong)


Moxalamp

De moxalamp —ook wel TDP-lamp genoemd— is een recente uitvinding binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst. Deze lamp bevat een zwarte plaat waarin kruiden en mineralen zijn verwerkt; na verwarming zendt deze plaat een specifieke straling uit die het lichaam verwarmt. De moxalamp is bedoeld om een groter gebied van het lichaam — bijvoorbeeld buik, lage rug of voeten— te verwarmen. De lamp wordt meestal toegepast in combinatie met acupunctuur of massage; de meeste cliënten ervaren de moxalamp als zeer weldadig.


Cupping

Cupping is een oude techniek die in heel Azië wordt toegepast. Hierbij worden glazen bollen op meridiaanpunten of pijnlijke plekken geplaatst. Omdat de lucht in de cup eerst even is verwarmd, ontstaat een onderdruk en zuigt de cup zich vast op de huid. Een cup die een tijdje op een vaste lokatie blijft staan trekt koude of hitte uit het lichaam en stimuleert de circulatie; als de cup langzaam wordt bewogen vindt een huidmassage plaats doordat de cup de huid los trekt van de onderlaag. Cupping wordt vooral toegepast op rug, nek en schouders.(foto Bob Wong)


Guasha

Guasha is een schraaptechniek waarbij gifstoffen van het lichaam worden vrijgemaakt. Door opgehoopte gifstoffen stagneert de energie in de meridianen en ontstaan klachten en ziekten. Met een steen van jade wordt er over bepaalde gebieden over de huid geschraapt waardoor er verkleuringen van de huid ontstaan. Deze kleur kan kan varieren van licht rood tot paars of zelfs bijna zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. Deze verkleuringen zijn bij een normale conditie na 3 tot 7 dagen weer verdwenen. Hoewel het er pijnlijk uitziet is dit het niet.