Kinderwens

Zwangerschap

Kinderwens


Bij een kinderwens is het van belang dat zowel de menstruatiecyclus goed verloopt, als dat de vruchtbaarheid van de man voldoende is. Acupunctuur kan hierbij een ondersteunende rol spelen.

 

Klassiek  Chinese acupunctuur kan een grote rol spelen in het verhogen van de kansen op een zwangerschap. Vooral wanneer er geen duidelijk aanwijsbare reden voor het niet zwanger kunnen worden of blijven is. In de TCM is er dan vaak wel een aanwijsbare reden. Zo kan de nierenergie te laag of uit balans zijn, waardoor een zwangerschap moeilijker wordt. Ook kan er vaak sprake zijn van een stagnatie in de leverenergie, hierdoor is de energiedoorstroming in het baarmoedergebied minder en is het moeilijker om een goede innesteling te krijgen.


Bij mannen is er eveneens vaak sprake van een ontregeling of leegte van de nierenergie. Door deze te verbeteren wordt de mobiliteit en kwaliteit beter waardoor er een grotere kans op een zwangerschap bij de partner ontstaat.


Ondersteuning bij een klinisch traject


Soms is het moeilijker dan verwacht om een kinderwens in vervulling te laten gaan. Het blijkt dan dat een of beide partners verminderd vruchtbaar of onvruchtbaar is. Hier kunnen allerlei oorzaken aan ten grondslag liggen.

Indien er gekozen wordt voor IVF, KI, ICSI of IUI, kan acupunctuur een ondersteunende rol spelen.  Door het lichaam in een zo optimaal mogelijke uitgangspositie te brengen word de kans van slagen verhoogd. Daarnaast kunnen de bijwerkingen van de hormonen opgevangen worden en kan de spanning rond de terugplaatsing verminderd worden.

Er word geadviseerd om de acupunctuurbehandeling 3 maanden voor aanvang van het IVF-traject te starten.